AVONTUUR VOOR JE ZINTUIGEN

Hier hoor, voel, ruik, proef en zie je de natuur. Op Roggebotstaete kun je inspiratie opdoen, leren en van de rust genieten. Bekijk hier alvast onze locaties en lees meer over ons ontstaan, onze organisatie én onze toekomst.

Onze locaties

Meer locaties

VISIE & MISSIE

Als de natuur voorspoed kent, kunnen wij als mens ook voorspoed kennen. 

Roggebotstaete verbindt mensen vanuit het principe van de eetbare natuur. Als je verbonden bent met de natuur kun je keuzes maken die gezonder zijn voor jezelf en voor de aarde. Het landgoed is er voor en door de lokale gemeenschap, partners en bezoekers. Het hele landgoed is één grote uitnodiging om te ontdekken hoe mens en natuur het beste in elkaar naar boven halen. 

“Roggebotstaete is een avontuur voor al je zintuigen. Hier zie, ruik, hoor, proef en voel je de natuur”.

Ontstaan

Het Roggebotzand was een zandbank voor de kust van Kampen bij de monding van de IJssel. Met platvissen als de rogge en bot die zich in het zand verscholen. Bij de drooglegging in 1957 werden deze zandgronden tot bosgebieden ontwikkeld. Op onze locatie kwam een boomkwekerij van de Rijksdienst. Bijna alle bomen en planten die in Flevoland staan komen hiervandaan! Rond 1990 had het Rijk geen eigen boomkwekerij meer nodig omdat Flevoland gerealiseerd was. De helft is nog steeds commerciele boomkwekerij, onze 52 hectare is herontwikkeld en in 2005 als ecologisch landgoed opgeleverd. Met veel aandacht voor planten en dieren dus. Plannen voor landhuizen en daarna een groot opleidingsinstituut kwamen niet van de grond. In 2012 is het landgoed geschonken aan Stichting Roggebotstaete Landgoed. Vanaf toen geen grootschalige planontwikkeling maar organische ontwikkeling in samenwerking met de lokale gemeenschap en partner organisaties. Dit bleek een schot in de roos. Een perfecte proeftuin met potentie. Zie hieronder waar we in 2012 vandaan kwamen, waar we in 2018 staan en waar we in 2024 zouden kunnen zijn.

ONTWIKKELING VAN HET LANDGOED 2012 – 2024

OVER ONZE ORGANISATIE

Landgoed Roggebotstaete is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Klik hier voor meer info.

Instagram