Het Voedselbos

Laat je verleiden door wat misschien wel de perfecte combinatie van natuur en landbouw is, een knipoog naar de ‘garden of eden’.

Een bos waar je niks hoeft te doen en het eten toch uit de boom zo in je hand valt. Bessen, appels, walnoten en druiven, het groeit er allemaal door elkaar. De planten versterken elkaar doordat onder de grond de wortels samenwerkingen aangaan met schimmels en de rest van het bodemleven. Een voedselbos zal uiteindelijk lijken op een natuurlijk bos met zeven tot negen lagen van paddestoelen, kruiden, planten, struiken, klimplanten en bomen. En het is een heerlijke plek voor ‘wilde’ dieren zoals libellen, vogels, vlinders, bijen en fazanten.

Het voedselbos is een initiatief van Rich Forests en Landgoed & Proeftuin Roggebotstaete. Rich Forests ontwikkelt voedselbossen in ontwikkelingslanden waar intensieve theeplantages de bodem hebben uitgeput. Door voedselbossen aan te leggen herstelt de bodem én kan de lokale bevolking nieuwe verdienmodellen ontwikkelen. In Nederland biedt het voedselbos kansen om op een meer milieuvriendelijke manier landbouw te bedrijven. Ons voedselbos wordt goed onderzocht en zo kunnen we onze lessen delen met boeren en burgers die ook interesse hebben in een voedselbos.

Bekijk op kaart

Instagram